Güne güzel ve zinde başalamak için çocukların okula gelirken muhakkak kahvaltılarını yapmış halde olmalıdır.
Okul kahvaltısı hazırlamak, okul döneminde anneleri en çok zorlayan konulardan biridir. Yalnızca sabah erken saatlerde kahvaltı hazırlamak değil; her gün çocuğun ilgisini çekecek besleyici yemekler kahvaltılıklar hazırlamak da zorlayıcı olabilir. Günün ilki öğünü olan kahvaltısının enerji veren yiyeceklerden oluşması gerekir. Kahvaltı, okul başarısına dahi etki edecek ölçüde önemli bir öğündür. Önerilerimizle çocuğunuz için hem lezzetli hem de besleyici okul kahvaltılıklarını pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Okula giden çocukların olduğu evlerde sabah saatleri son derece hareketlidir. Okul çantasının hazırlanması, formaların giyilmesi ve kahvaltının sadece bir ya da iki saatte yapılması, hızlı bir şekilde evden çıkılması gerekir. Sabah maratonunun en vakit alan aşamalarından biri kahvaltı hazırlamaktır. Bir diğeri ise çocuğun hazırlanan kahvaltıyı yerken geçen süredir. Özellikle sabahları iştahsız olan bir çocuğunuz varsa okula gitmeden önceki kahvaltı zamanı bitmek bilmez bir hale gelebilir. Çocuk, kahvaltıyı bitirmeden kalkabilir. Öyle ki, bu sabah iştahsızlıkları, tabakta bırakılan kahvaltılıklar zaman içinde anne babaların da pes etmesine ve çocuğun kahvaltıyı pas geçmesine neden olabilir. Kulağa klişe bir cümle gibi gelse de kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar; kahvaltı yapan öğrenciler, kavrama becerilerinin daha güçlü olduğunu ortaya koymuştur. Kahvaltı yapan öğrencilerin bu öğünü atlayan öğrencilere göre sınıfta daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.
Okul kahvaltısında hazırlayacağınız yiyeceklerin besin değeri yüksek ve enerji verecek gıdalar arasından tercih edebilirsiniz. Yumurta, hem tok tutar hem de enerji verir. Bu nedenle okul kahvaltı menüsü içeriğinde yumurtaya yer vermeyi ihmal etmemelisiniz. Bir adet haşlanmış yumurtada A vitamini, folat, B5, B2 ve B12 vitamini, fosfor ve selenyum bulunur. Günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan haşlanmış yumurta, hızla yenebilir, pratik bir şekilde hazırlanıp tüketilebilir. Her çocuk haşlanmış yumurtayı farklı pişmişlik derecelerinde sever. Sabah telaşı içerisinde yumurtayı çocuğunuzun istediği kıvamda pişirmek zorlayıcı olabilir. İstenilen pişkinlik derecesindeki yumurtayı hızlı bir şekilde hazırlamak için yumurta pişirme makinesi kullanabilirsiniz. Çocuğunuz yumurtayı, peynir, zeytin ve diğer kahvaltılıklarla birlikte tüketebilir. Çocuğunuz haşlanmış yumurtayı sevmiyorsa, yumurtayı sandviç ya da salata içerisine koymayı deneyebilirsiniz.
Okul çağındaki çocuğun sağlıklı beslenebilmesi için haftalık okul kahvaltı menüleri yeterli doyuruculukta ve dengeli olmalıdır. Akşam yemeğini yedikten sonra on ila on iki saat gibi bir süre boyunca hiçbir şey yememiş olan çocuğa sabah öğününde hafif, gün boyunca midesini rahatsız etmeyecek kahvaltı menüleri hazırlanmalıdır. Kahvaltı tabağı; protein, karbonhidrat, yağ ile sebze ve meyve çeşitlerinin dengeli bir şekilde bir arada bulunduğu bir tabak olmalıdır. Şekerli veya baharatlı yiyecekler ile paketli gıdalar kahvaltı tabağında bulunmamalıdır.
Okul öncesi kahvaltı listesi içeriğinde de tüm besin gruplarının uygun miktarlarda yer almalıdır. Kahvaltıların porsiyon miktarı, çocuğun yaşı göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Gıdalar tabağa çocuğun yiyebileceği kadar konulmalıdır. Bu hem çocuğun yemeğini tek başına bitirebildiğini görüp özgüvenli hissedebilmesi için hem de çok fazla ya da çok az yemesinin önüne geçmenize yardımcı olur.
Okul kahvaltı menüleri hazırlanırken ilk olarak, kahvaltı tabağında protein kaynağı olmasına dikkat edilmelidir. Enerji ihtiyacını karşılayacak karbonhidrat grubundan ekmek ya da simit gibi yiyeceklerden birinin de uygun miktarda menüde yer alması gerekir. Mevsimine göre domates, salatalık, biber, havuç gibi sebzeler de kahvaltı tabağında protein ve karbonhidrata ek olarak bulunmalıdır. Meyve suyu, süt ve su kahvaltı da içecek olarak tüketilebilir. Çocuklar kahvaltıda reçelli ekmek gibi tatlı yiyecekleri severek tüketir. Taze mevsim sebzelerinden yapabileceğiniz reçel çeşitlerine kahvaltı menülerinde yer verebilirsiniz.
Okul kahvaltı menüsü, gün gün değişmesi, çocuğun kahvaltıdan sıkılmaması için önemlidir. Kahvaltı menüleri; tost, ev yapımı poğaça ve börek, kahvaltılık tuzlu kekler ve omletler ile çeşitlendirilebilir.